به گفته امیر سجده ای، معاون بازرگانی و توسعه بازار شرکت سیمان هرمزگان، در سال مالی گذشته بیش از ۱۰۰ درصد بودجه پیش بینی شده شرکت سیمان هرمزگان محقق شده است.
در واپسین روزهای سال ۱۳۹۷ گفتگویی درباره عملکرد یک ساله حوزه بازرگانی با امیر سجده ای معاون بازرگانی و توسعه بازار شرکت سیمان هرمزگان انجام دادیم. در ادامه متن کامل گفتگو را مشاهده خواهید کرد.
لطفا مهمترین فعالیتهای معاونت بازرگانی و توسعه بازار در سال مالی گذشته را بفرمایید؟
همانطور که مستحضرید فعالیتهای معاونت بازرگانی به سه حوزه فروش داخلی، مدیریت فروش صادراتی و مدیریت تأمین و تدارکات تقسیم بندی میشود که در سال مالی گذشته به لطف خدا و تلاش همکاران در هر سه حوزه اقدامات و دستاوردهای بسیار چشمگیری انجام شده است که تشریح آن البته بسیار طولانی است، با این حال اگر بخواهم به مهمترین آنها اشاره کنم، در حوزه فروش داخلی، مهمترین اقدام تغییر شیوه فروش از اعتباری به نقدی بوده است. در سال مالی گذشته فروش اعتباری حدوداً ۱۴% از فروش کل شرکت را تشکیل داده و بیش از ۸۶% فروش بصورت نقدی بوده است. این در حالی است که در سال قبل از آن تنها ۲۴% فروش نقدی بوده و بالغ بر ۷۶% فروش اعتباری بوده که این خود از مهمترین دستاوردها و البته چالشهای حوزه فروش داخلی بوده است.
در حوزه صادراتی، علی رغم مشکلات پیش آمده ناشی از تحریم، بیش از ۶۰۰٫۰۰۰ تن سیمان و کلینکر طی سال مالی گذشته صادر و موفق به کسب عنوان صادرکننده نمونه استان و همچنین عنوان لیاقت و ارزش آفرین ملی از سوی وزارت صنعت و معدن و تجارت شدهایم.
همچنین در حوزه تأمین و تدارکات، علی رغم بروز مشکلات در بازار داخلی و خارجی ناشی از تورم و افزایش نرخ ارز، توانستیم میانگین زمان سفارش و تأمین کالاها را کاهش داده و ضمن تسهیل، افزایش دقت فرآیند خرید، منابع تأمین کننده کالاها و خدمات را توسعه داده و هزینه های خرید را کاهش دهیم.
آقای امیر سجده ای با توجه به گستردگی حوزه فعالیت شما، اگر موافق باشید از فروش داخلی شروع کنیم، فروش شرکت طی سال مالی ۱۳۹۷ چه مقدار بوده و نسبت به مدت مشابه سال مالی گذشته چه تغییراتی داشته است؟
در سال مالی گذشته فروش داخلی به میزان ۱٫۴۰۰٫۰۰۰ تن پیش بینی شده بود که با توجه به برنامه ریزی های انجام شده و متمرکز نمودن مشتریان عمده، توانستیم بیش از صد در صد بودجه پیش بینی شده شرکت سیمان هرمزگان را محقق نموده و ۱٫۴۱۰٫۰۰۰ تن سیمان در بازار داخلی توزیع کنیم که از این مقدار ۴۳٫۱۸ درصد سیمان فله و ۵۶٫۸۲ درصد سیمان پاکتی بوده است. این میزان فروش نسبت به سال مالی قبل از آن حدود ۴ درصد افزایش یافته است. این افزایش از آنجا ارزشمند است که می دانیم در سال گذشته به نسبت سال قبل از آن رکود در بخش ساختمان در مجموع کشور، باعث کاهش مصرف سیمان شده است.
البته باز هم باید اشاره نمایم که دستاورد دیگر بزرگ ما در حوزه فروش داخلی در سال گذشته تغییر نوع فروش از اعتباری به نقدی بوده که در راستای برنامه ریزی و تأکید مدیریت محترم عامل جناب آقای دکتر باشتی اتفاق افتاده و فروش نقدی را از ۲۵ درصد به ۸۶ درصد رسانده است.
در حوزه صادرات چطور؟
در سال مالی ۹۷، مجموعاً حدود ۶۲۹٫۰۰۰ تن سیمان و کلینکر توسط شرکت ما از کشور صادر شده که از این مقدار حدود ۵۳۶٫۰۰۰ تن کلینکر و ۹۳٫۰۰۰ تن سیمان بوده است که در مجموع نزدیک به ۱۰۰ درصد برنامه پیش بینی شده صادرات در سال گذشته محقق شده و نسبت به سال مالی قبل از آن بیش از ۲۱ درصد از نظر تناژ و بیش از ۳۰ درصد از نظر ریالی افزایش داشت این میزان صادرات به کشورهای مختلفی از جمله بنگلادش، هند، عمان، تانزانیا، سومالی و سریلانکا ارسال شده است.
نکته قابل توجه اینکه در سال مالی گذشته برای اولین بار در تاریخ شرکت سیمان هرمزگان موفق به صادرات سیمان فله شدیم. همچنین براساس استراتژی تیم جدید مدیریت شرکت، توانستیم در سال گذشته فروش صادراتی را از انحصار یک یا دو نفر خارج کرده و با مشتریان جدیدی وارد مذاکره و فروش شدیم که این مسئله یکی از دلایل افزایش قیمت محصولات صادراتی و بالتبع افزایش سود شرکت بود.
[content_icon_box id=”” class=”” همچنین بخوانید:=”” heading_size=”h5″ icon_name=”” icon_style=”style-1″ icon_position=”right” text_color=”” link=”https://hormozgancement.com/%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D8%AF-%D9%87%D9%86%D8%AF%D9%88%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-bis-is-2692015-%D8%B3%DB%8C%D9%85%D8%A7%D9%86-%D9%87%D8%B1%D9%85%D8%B2%DA%AF%D8%A7%D9%86/” link_text=”” link_target=”_blank”]
اخذ استاندارد هندوستان BIS IS 269:2015 در تولید سیمان خاکستری
[/content_icon_box]
آیا توسعه بازارهای جدید صادراتی در دستور کار شرکت قرار دارد؟
قطعاً همین طور است. علی رغم مشکلاتی که در بازارهای بین المللی به دلیل تحریم اتفاق افتاده، برنامه ما توسعه کشورهای هدف صادراتی و پیدا کردن مشتریان جدید برای محصولات شرکت بوده و در این راستا اقدامات مختلفی در حال انجام است. یکی ار نتایج این اقدامات، اخذ استاندارد BIS از کشور هند است که برای اولین بار در شرکتهای سیمانی اتفاق افتاده و این امکان را بوجود آورده که بتوانیم فروش محصولات خود را در کشور هند به طور رسمی توسعه دهیم. همچنین در حال رایزنی برای صادرات محصولات شرکت به کشورهای حاشیه خلیج فارس، چین و شرق آفریقا هستیم.
با توجه به اوضاع اقتصادی کشور در ماههای اخیر، آیا استراتژی صادرات شرکت سیمان هرمزگان دستخوش تغییرات شده است؟
همانطور که می دانید به دلیل اعمال تحریمهای ظالمانه علیه کشور طی سال جاری، محدودیتهای متعددی در سر راه صادرات کشوراتفاق افتاده که برنامه صادرات شرکت ما را نیز تحت تأثیر قرار داده است مانند محدودیت خروج و ورود کشتیهای بین المللی به بنادر ایران، محدودیتهای بانکی و نقل و انتقال ارز، محدودیتهای مربوط به بیمه کشتیها و محموله های صادراتی و …. و طبیعتاً در شرایط بوجود آمده، نمیتوان به همان روش قبل کار کرد و باید متناسب با شرایط، راهکارهای جدیدتر و استراتژیهای متفاوتی جهت صادرات اتخاذ نمود. از طرف دیگر به دلیل اینکه شرکت ما اساساً یک شرکت دولتی است، انعطاف پذیری لازم را هم جهت استفاده از بعضی روش ها و خلاقیتها برای دور زدن تحریمها که شرکتهای خصوصی از آنها استفاده میکنند ندارد و در این مورد نیز محدویتهایی داریم.
اما با وجود این، ما هم طی ماههای گذشته مرتباً شرایط و اوضاع را رصد کرده ایم و با تدابیر و برنامه هایی که داریم در حال پیدا کردن مشتریان جدید و نفوذ در بازارهای جدید با روشهای به روز دنیا هستیم و انشالله به زودی دوباره به روزهای اوج صادرات برخواهیم گشت.
یکی از حوزه های زیر مجموعه معاونت بازرگانی، حوزه تامین و تدارکات است، عملکرد این حوزه در سال مالی ۹۷ چطور بود؟
بنده معتقد هستم واحد تأمین و تدارکات در شرکت، مقداری مهجور مانده و تأثیرگذاری و عملکرد این واحد آنطور که شایسته است انعکاس پیدا نمیکند. میدانید که کلیه نیازهای مختلف شرکت از طریق این واحد تأمین میشود و همین دلیل تأثیرگذاری زیادی بر روی کیفیت و عملکرد شرکت دارد.
از نطر آماری، در سال گذشته مجموعاً ۲۱۸۱ مورد سفارش خرید کالا و خدمات و بیش از ۱۰۰ قرارداد در شرکت سیمان هرمزگان توسط همکاران من در مدیریت تأمین و تدارکات انجام شده که این تعداد یک رکورد در شرکت بوده و نسبت به سال گذشته ۱۱% افزایش داشته است. اما آنچه که در یک سال گذشته بخصوص بعد از ورود اینجانب به معاونت بازرگانی در راستای تأکید مدیر عامل محترم سعی کردیم اتفاق بیفتد، اولاً شفاف سازی در خریدها و قراردادها به جهت کنترل بهتر و بیشتر و کاهش تعارضات بوده، ثانیاً تلاش کردیم با افزایش و توسعه منابع تأمین کننده کالاها و خدمات و خودداری از انحصار، رقابت بیشتری در خریدها ایجاد کرده و ضمن حفظ و افزایش کیفیت خریدها، هزینه و قیمت آنها را کاهش دهیم.
علاوه بر این، با پایش و نظارت بیشتر بر خریدها و قراردادها، سرعت انجام و تحویل سفارشها را بیشتر کردیم و زمان انتظار سفارش را کاهش دادیم. همچنین سعی کردیم ارتباط بیشتر و نزدیکتری با واحدهای فنی و اجرایی داشته باشیم تا درخواستهای آنها با کیفیت و سرعت بیشتری انجام شود.
سال ۱۳۹۷ پرچالشترین سال در تاریخ عملکرد سیمان هرمزگان بوده است
مهمترین چالش ها و مسئله هایی که در حوزه معاونت بازرگانی دارید، چیست؟
واقعیت این است که همانطور که همه همکاران مستحضر هستند طی سال جاری و پس از اعمال تحریمهای یک جانبه علیه کشور ما، مشکلات و چالشهای فراوانی پیشروی تولید کنندگان و صادرکنندگان قرار گرفته که شرکت ما هم با آنها روبرو شده است و شاید بتوان گفت که سال جاری پرچالشترین سال در تاریخ عملکرد سیمان هرمزگان بوده است.
در حوزه صادرات، تحریم شرکتهای کشتیرانی و حمل دریایی طرف قرارداد با ایران هم موجب افزایش شدید هزینه حمل و نقل دریایی و توجیه پذیر نبودن قیمت تمام شده محصولات صادراتی شده و هم خریداران صادراتی و شرکت های کشتیرانی به دلیل ترس از تحریمها علاقه چندانی به خرید و حمل بار از ایران نداشته باشند. این مسئله باعث افت شدید صادرات همه شرکتها از جمله شرکت سیمان هرمزگان شده است. علاوه بر این، مسئله تحریمهای بانکی بین المللی نیز مشکلاتی در دریافت ارز حاصل از فروش از خریداران صادراتی و انتقال آن به داخل کشور ایجاد کرده است.
با این حال، ما هم با در نظر گرفتن شرایط و محدودیتها، راهکارهای مختلفی را برای مواجهه با این شرایط پیشبینی کردهایم و به نوعی برای دور زدن تحریمها برنامه هایی در نظر داریم که بخشی از آنها اجرایی شده و بخش دیگری هم پس از اخذ مصوبات و تأییدات هیأت مدیره محترم و مدیر عامل محترم اجرایی خواهد شد و انشالله به زودی به روزهای رونق صادراتی بازخواهیم گشت.
در حوزه فروش داخلی و تأمین تدارکات هم، با توجه به نوسانات قیمت ارز و افزایش شدید برخی هزینه ها از جمله هزینه حمل، قاچاق سوخت در منطقه و اعتصابات سراسری و منطقهای در شبکه حمل و نقل، با مشکلات متعددی مواجه شدیم که در بعضی موارد در تولید هم ایجاد مشکل نمود. چون همانطور که میدانید مسئله حمل و نقل جادهای در هر سه حوزه فروش، صادرات و تأمین و تدارکات تأثیر بسیار زیادی دارد یکی از کارهایی که پس از مواجه شدن با چالشهای حمل و نقل انجام داده ایم، اخذ موافقت با خرید ناوگان حمل و نقل اختصاصی از هیأت مدیره بود که خود میتواند در حل این چالش بسیار تأثیرگذار باشد و انشالله به زودی اجرایی خواهد شد.
با این حال به لطف خدا، پشتیبانی ویژه مدیریت محترم عامل جناب آقای دکتر باشتی و حمایتهای هیأت مدیره محترم و البته همیاری کلیه همکاران، تا به اینجا با موفقیت از این چالش ها عبور کرده ایم و انشالله پس از این هم عبور خواهیم کرد.
در پایان اگر صحبت خاصی با همکاران در شرکت سیمان هرمزگان دارید، بفرمایید؟
همه همکاران عزیز استحضار دارند که امسال باتوجه به شرایط خاص اقتصادی و تحریمهای اقتصادی اعمال شده بر کشور عزیزمان و محدودیت های ناشی از آن در صادرات و فروش و همینطور در تأمین کالاها و ملزومات شرکت، سال بسیار ویژه و پراهمیتی بوده و با بحرانهای مختلف و جدی روبرو بوده ایم. هرچند که با تلاش همه همکاران عزیز و درایت مدیر عامل محترم تابحال از این شرایط با موفقیت گذر کرده ایم، اما ادامه این راه مطمئناً جز با همکاری و همیاری و همدلی بیشتر همه همکاران گرامی در واحدهای مختلف امکان پذیر نیست. امیدوارم با درک شرایط پیشرو و همکاری بیشتر جهت کاهش هزینه های شرکت، به سلامت از این برهه حساس عبور کنیم و مانند سال مالی گذشته، افتخارات بیشتری کسب کنیم.
همینجا لازم می دانم از رهنمودها و حمایتهای ویژه مدیرعامل محترم جناب آقای دکتر باشتی، حمایتهای اعضای محترم هیأت مدیره و همکاری معاونان و مدیران و پرسنل عزیز شرکت تشکر کرده و دست یکایک عزیزان را جهت همراهی بیشتر به گرمی می فشارم. همین طور از همراهی و تلاش بی وقفه همه همکاران عزیزم در معاونت بازرگانی و توسعه بازار صمیمانه تشکر میکنم که بار اصلی این حوزه را آنها به دوش می کشند.